NEN2991 modus in ProBIS Asbest

Eigenaar Taal Status
Laurens Eykelkamp (Administrator) Nederlands Published
 

   Inhoudsopgave

  1 Inleiding
  2 Gebruik van de NEN2991 modus
  2.1 Werkvoorbereiding
  2.2 Risicobeoordeling uitvoeren op locatie
  2.3 Rapportages aanmaken van de risicobeoordeling
  3 NEN2991 module actief maken en configureren
  3.1 NEN2991 module actief maken
  3.2 Interpretatie resultaten lucht- en kleefmonsters
  3.3 Eisen laboratorium
  4 Voorbeeldrapport
 
Dit document is bedoeld voor geregistreerde gebruikers van het bovenstaande product. De inhoud van dit document wordt u as-is aangeboden. Groome Computer Services is niet verantwoordenlijk voor het gebruik van de informatie uit dit document.

1 Inleiding


 

De NEN2991 module van ProBIS Asbest 2014 Plus is een add-on op de basisversie van het pakket. het biedt de mogelijkheid om een risicobeoordeling voor asbest vast te leggen en te rapporteren. De module is te activeren door contact op te nemen met de helpdesk van GCS.

2 Gebruik van de NEN2991 modus


 

De module is uitsluitend te gebruiken als deze actief is gemaakt voor uw organisatie. U kunt dit controleren door in Werkvoorbereiding te kijken naar de instellingen van de licentie. Klik hiervoor menuoptie 'Configuratie' en dan 'Licentie'. Bij de active modi moet dan 'NEN2991 modus' zijn vermeld.

Een risicobeoordeling NEN2991 is normaliter van toepassing als er al een eerder onderzoek is uitgevoerd op de betreffende locatie, meestal een gewone inventarisatie. Uit dergelijke onderzoeken kan blijken dat er verspreiding van asbest mogelijk is en dat de risico's hiervan in kaart gebracht moeten worden. De NEN2991 norm wordt dan van toepassing.

Onderstaand is het proces beschreven zoals een NEN2991 onderzoek in de ProBIS Asbest software ingevoerd kan worden. Hierbij worden ook een werkvoorbereiding, inventarisatie en rapportage onderscheiden.

2.1 Werkvoorbereiding


 

Nadat u het systeem correct geconfigureerd en de module actief hebt, kunt u Werkvoorbereiding een NEN2991 risicoinventarisatie project starten. Maak hiervoor op de bekende manier een nieuw project aan, maar kies nu voor een NEN2991 onderzoeksopzet:

                   

De keuze voor deze onderzoeksopzet geeft aan dat het een NEN2991 type moet zijn (zie onder bij configuratie), de applicatie zal zich daardoor anders gedragen dan bij standaard inventarisaties.

U komt nu in het scherm terecht zoals u dit kent van inventarisaties. De velden kunt u doorlopen en vullen met de gegevens die van toepassing zijn. Het eerste scherm dat anders is dan voor inventarisaties, is het scherm 'Locatie':

                   

U ziet hier de nieuwe velden voor de invoer van een samenvatting voor eerder uitgevoerd onderzoek en de NAW gegevens van de gebruiker van de locatie. Vul deze naar wens in. Voor deze velden geldt, net als alle velden in de ProBIS Asbest software, dat de verplichtheid en zichtbaarheid zijn in te stellen via het ShowHide bestand (of alternatief uit OnderzoeksOpzet.ini).

Klikt u op de button voor 'Eerder uitgevoerd onderzoek', dan ziet u een wat uitgebreider scherm dan bij de normale inventarisaties:

                   

Voor NEN2991 risicobeoordelingen kunnen namelijk ook de resultaten van de eerder uitgevoerde onderzoeken ingevoerd worden. Daarnaast kunnen deze gegevens ook ingelezen worden uit een ApeX2 exportbestand van een door u of collega's uitgevoerde inventarisatie. Een ApeX2 bestand is aan te maken vanuit Asbest Rapportage; open het project en kies voor 'Export' en 'ApeX'.

Een volgend verschil ziet u op het scherm 'Gebruik'. Hierop zijn een aantal velden met andere benamingen toegevoegd.

Na het invoeren van de gegevens in Werkvoorbereiding kunt u het project sluiten en klaarzetten voor communicatie naar de tablet van de inspecteur die de risicobeoordeling in het veld gaat uitvoeren.

2.2 Risicobeoordeling uitvoeren op locatie


  Indien u op de locatie bent gearriveerd en het project hebt ingelezen op u tablet, kunt u deze openen in ProBIS Asbest Inventarisatie.

De werking van het systeem is er op gebaseerd dat u voor de 'Ruimte' de plek aangeeft waar u de kleefmonsters en eventuele luchtmonsters plaats toe wilt gaan passen. De ruimte hoeft, zoals bekend uit de inventarisatiemodus, niet fysiek een ruimte te zijn, maar mag bijvoorbeeld ook een deel van een ruimte en een hele woning of zoiets zijn. Nadat u de ruimte op de bekende manier hebt toegevoegd, ziet u het volgende scherm in beeld komen:

              

In de NEN2991 modus ziet u hier extra de velden 'Visuele waarnemingen' en 'Potentieel risico' verschijnen. Hiermee kunt u de resultaten van de visuele inspectie van de ruimte invoeren.

Mocht u nu monsters nemen van deze ruimte dan kunt u die registreren door de 'Monstertype toevoegen' button te klikken. Er wordt dan een keuze geboden uit type kleefmonsters of type luchtmonsters:

                   

Indien u nu kiest voor Kleefmonsters, verschijnt het volgende scherm voor de invoer van de gegevens hiervan:

                   

Voer de algemene gegevens en leg vast met 'Vastleggen'. Zie dat er onder de ruimte een item verschijnt met de term 'Kleefmonsters'. Voor dit item kunt u nu ook de kleefmonsters definiëren.  Wissel daarvoor naar het tabje 'Monsters'. Voeg dan monsters toe door de daarvoor beschikbare button te gebruiken. Na het klikken verschijnt het volgende scherm in beeld:

                   

De autonummering wordt gebruikt en u kunt meerdere monsters gelijktijdig toevoegen door het aantal te verhogen. Zie dat het 'Type monster' hier niet gewijzigd kan worden!

Nadat u voor een ruimte de kleefmonsters heeft gedefinieerd, kunt u er ook voor kiezen om nog luchtmonsters toe te voegen. Selecteer daarvoor de betreffende ruimte in het overzicht en klik weer op 'Monstertype toevoegen'. Het tussenscherm wordt nu niet meer weergegeven, omdat u alleen een item Kleefmonsters en een item Luchtmonsters onder een ruimte aan kunt laten maken. Er wordt nu dus automatisch een item Luchtmonsters aangemaakt. Ook hiervoor kunt u weer de algemene gegevens toevoegen en vervolgens wisselen naar het tabje 'Monsters' om de luchtmonsters te gaan definiëren voor de ruimte.

Voegt u nu een luchtmonster toe, dan verschijnt het volgende invoerscherm in beeld:

                   

Ook hier ziet u dat het 'Type monster' is vastgezet op 'Luchtmonsters'. Belangrijk voor luchtmonsters is echter dat u ook de start- en eindtijd van de bemonstering en het bemonsterd volume aangeeft. Hiermee worden de resultaten van de analyses door het laboratorium gecalculeerd. Mocht u de gegevens nog niet exact beschikbaar hebben, dan kunt u het monster gewoon alvast toevoegen. Vanuit het overzicht van monsters kunt u dan later op 'Details' klikken. Het volgende scherm verschijnt dan in beeld:

                   

Hier kunt u alsnog de gegevens aanpassen.

Nadat u alle ruimten heb behandeld en alle metingen hebt uitgevoerd en ingevoerd in het systeem, kunt u het project afronden met het doen van de aanmelding naar het laboratorium. Klik hiervoor op 'Analyseopdrachten' en vervolgens op de button om een opdracht aan te maken. Het aanmaken van een labopdracht gebeurt op dezelfde manier als bekend uit de Inventarisatie modus.

Afsluitend sluit u het project en stuurt u de gegevens terug naar kantoor voor verder afhandelen.






2.3 Rapportages aanmaken van de risicobeoordeling


  Nadat de gegevens door de inspecteur zijn teruggestuurd naar kantoor, kunt u deze naar wens nog bewerken in Werkvoorbereiding. Is het veldwerk van de risicobeoordeling afgerond, dan kunt u de rapportage aan gaan maken.

Start ProBIS Asbest Rapportage en klik in het hoofdscherm op de button voor het toevoegen van een project. Selecteer nu, op de bekende manier, het databestand voor het project. Het rapportageproject wordt nu aangemaakt met behulp van de gegevens van de uitgevoerde risicobeoordeling in het veld.

Zoals u ziet is de opmaak van Rapportage ook anders doordat het een NEN2991 onderzoek betreft:

                   

U kunt nu de rapportage afmaken door de velden te doorlopen en aanvullend in te vullen of te corrigeren. Heeft u alles ingevuld dan klikt u de button om het rapport te laten genereren.

3 NEN2991 module actief maken en configureren


 

In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe de NEN2991 module actief wordt gemaakt en hoe deze te configureren is.

3.1 NEN2991 module actief maken


  De NEN2991 module is een optie op de ProBIS Asbest software (versie 3.6.6 en later). U kunt deze module actief krijgen door contact op te nemen met de afdeling verkoop van Groome Computer Services.

U kunt controleren of u gebruik maakt van de NEN2991 module door in Werkvoorbereiding te kijken naar Configuratie en Licentie. Bij de active modi moet dan 'NEN2991 modus' zijn vermeld.

De werking is gebaseerd op een extra keuze in de onderzoeksopzet, zoals al eerder beschreven in dit document. U dient handmatig de volgende sectie toe te voegen aan het bestand OnderzoeksOpzet.ini dat u kunt vinden in de centrale configuratiemap van uw systeem. Open het bestand in Kladblok en voeg aan het einde de volgende tekst toe:

[Plan5]
UniqueID=NEN2991
Type=
Description=NEN2991 onderzoek
ShortDescription=NEN2991
Overview=NEN2991
Pre2017=0
UseForAddress=1
UseForComplex=0
Norm=NEN2991
Default=0
NEN2991=1
ShowHide=ShowHide_NEN2991.ini
ShowHideRapportage=ShowHideRapportage_NEN2991.ini
TranslationINV=ProBIS_Asbest_Inventarisatie_translation_NEN2991.dat
TranslationRAP=ProBIS_Asbest_Rapportage_translation_NEN2991.dat
TranslationRAPMOD=Asbestrp_NEN2991.tra
OwnForm1=EIGENFORMULIER_NEN2991BeoordelingBeschikbareGegevens.INI
OwnForm2=EIGENFORMULIER_NEN2991Omgevingomstandigheden.ini
ReikwijdteFile=ReikwijdteNEN2991.DAT
AanleidingFile=Aanleiding_NEN2991.dat

Let op: in [Plan5] zit het volgnummer 5 verwerkt. Deze moet echter aansluiten op de volgnummers die al in gebruik zijn in uw OnderzoeksOpzet.ini bestand!

De volgende bestanden moeten nieuw in uw config centraal map geplaatst worden:

Nr. Bestandsnaam Omschrijving;
1 ShowHide_NEN2991.ini ShowHide voor werkvoorbereiding en inventarisatie voor de NEN2991 onderzoeksopzet
2 ShowHideRapportage_NEN2991.ini ShowHide voor Rapportage voor de NEN2991 onderzoeksopzet
3 ProBIS_Asbest_Inventarisatie_translation_NEN2991.dat Vertaaltabel voor werkvoorbereiding en inventarisatie voor de NEN2991 onderzoeksopzet
4 ProBIS_Asbest_Rapportage_translation_NEN2991.dat Vertaaltabel voor Rapportage voor de NEN2991 onderzoeksopzet
5 Asbestrp_NEN2991.tra Vertaaltabel voor rapportmodule voor de NEN2991 onderzoeksopzet
6 EIGENFORMULIER_NEN2991BeoordelingBeschikbareGegevens.INI, EIGENFORMULIER_NEN2991Omgevingomstandigheden.ini Eigen formulieren die uniek gebruikt worden voor de NEN2991 onderzoeksopzet
7 ReikwijdteNEN2991.DAT Bestand voor alternatieve termen voor reikwijdte voor NEN2991 onderzoeksopzet
8 *.ACLNEN2991 Standaardteksten voor de algemene conclusie voor een NEN2991 onderzoek
9 EerderOnderzoekResultatenKeuzelijst.dat Keuzelijst voor invoeren resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
10 EerderOnderzoekResultatenMateriaal.dat Keuzelijst voor invoeren resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
11 EerderOnderzoekResultatenBevestiging.dat Keuzelijst voor invoeren bevestiging van resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
12 EerderOnderzoekResultatenOmschrijving.dat Keuzelijst voor invoeren omschrijving resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
13 EerderOnderzoekResultatenRisicoklasse.dat Keuzelijst voor invoeren risicoklasse resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
14 EerderOnderzoekResultatenOmschrijving.dat Keuzelijst voor invoeren resultaten van eerder onderzoek (bij NEN2991 onderzoek)
15 ALXML-A_1_3_0.XSD, ALXML-O_1_3_0.XSD en ALXML-R_1_3_0.XSD Definitiebestanden voor laboratorium uitwisseling
16 ApeX_2.1.XSD Definitiebestanden voor APEX
17 GCS Script Asbestinventarisatie NEN2991.ww, GCS Beoordeling actueel risico.docx, GCS Beoordeling potentieel risico.docx, MIRASNEN2991.DOT Bestanden voor genereren standaard script GCS voor NEN2991
18 Voorbeeld visuele waarnemingen ruimte.RVW Voorbeeld standaardtekst bestand voor visuele waarnemingen ruimte
19 Aanleiding_NEN2991.dat Keuzelijst specifieke aanleidingen NEN2991
20 Interpretatie_Kleefmonsters.ini en Interpretatie_Luchtmonsters.ini Interpretatie bestanden voor weergegeven conclusies in rapporten
21 MonsterFiltertype.DAT, MonsterInstrument.DAT, MonsterPlaatsomschrijving.DAT en MonsterPompnummer.DAT  
22 NEN2991 - geen bijzonderheden en beperkende factoren.afw  
23 .SEO Standaardteksten voor samenvatting eerder uitgevoerd onderzoek
24 .RVW Standaardteksten visuele waarnemening voor ruimten

De volgende bestanden moeten handmatig aan uw bestaande configuratiebestanden worden toegevoegd of gewijzigd:

Nr. Bestandsnaam Omschrijving;
1 AnalysesFilter TOEVOEGEN.ini Voeg nieuw regels toe aan uw bestaande AnalysesFilter.ini. Functie bij filteren van analyseresultaten
2 Asbestto TOEVOEGEN.lst Om de scripts uit punt 17 te kunnen gebruiken dient u hiervoor een regel op te nemen in ASBESTTO.LST conform de beschrijving in de configuratie handleiding en zoals in dit voorbeeld opgenomen:
       Rapport NEN2991|GCS Script Asbestinventarisatie NEN2991|||MIRASNEN2991.DOT|

U kunt deze verkrijgen via de GCS Helpdesk. Denk er aan dat na het bijwerken van uw systeem op kantoor deze configuratiebestanden ook overgezet moeten worden naar de tablets via de daarvoor bestemde menuopties onder Configuratie in Werkvoorbereiding! 

In het bestand AfmetingenRuimte.dat mag nu via een tweede rubriek een getalwaarde of < aangegeven worden. Deze waarde wordt gebruikt om het verplicht aantal monsters aan te kunnen geven. Om uw bestaande AfmetingenRuimte.dat niet te overschrijven moet u dit handmatig toevoegen. Zie hier voor meer informatie: http://groomecs.nl/DOCU/ViewDocument.php?D_ID=3#46

Let op! Voor asbest inventarisaties wordt na het aanmaken van een rapportage de blootstellingregistratie weggeschreven. Dit gebeurt standaard ook voor de NEN2991 onderzoeken. U heeft echter de mogelijkheid de export bij NEN2991 onderzoeken te voorkomen door een instelling in ConfigAlgemeen.ini door te voeren. De sleutel 'BlootstellingsregistratieVoorNEN2991' onder de sectie [General] moet dan op de waarde 0 ingesteld worden.

3.2 Interpretatie resultaten lucht- en kleefmonsters


  U dient er rekening mee te houden dat tijdens het rapporteren voor de overzichten van genomen monsters, interpretatie van analyseresultaten voor lucht- en kleefmonsters plaats zal vinden. Tevens is het voor luchtmonsters van belang dat de BI berekend wordt. Zie onderstaand voorbeeld van tabellen in het Word document:

                  

Voor beide tabellen kan het scriptcommando GENOMENMONSTERS1 gebruikt worden. Voor luchtmonsters is er een extra tabel met Chrysotiel en een extra tabel met Amfibool waarden opgenomen. Via het scriptcommando is aan te geven welk analyseresultaat in de kolom getoond moet worden. De BI kan berekend worden uit deze twee waarden. Zie voor meer informatie over het scriptcommando en de methode voor het interpreteren van de resultaten http://www.groomecs.nl/DOCU/ShowScriptCommands.php?SI_ID=85


3.3 Eisen laboratorium


 

Voor het laboratorium geldt dat het aanbodbestand versie 1.3.0 moet ondersteunen!

4 Voorbeeldrapport


  Klik de volgende link om het voorbeeldrapport van de NEN2991 te bekijken: Voorbeeld_GCS_NEN2991.pdf